Diamant is één van de meest kostbare materialen die wordt verhandeld tot over de hele wereld. Net als bij veel kostbare producten is men ook bij diamant al sinds jaar en dag bezig met het proberen te maken van imitaties.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.”
Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant. Wanneer alle imitaties tot stof zijn vergaan zal een natuurlijke diamant met zijn unieke eigenschappen over duizenden jaren nog bestaan. Wat is er mooier dan een natuurlijke diamant met unieke kwaliteiten, vastgelegd in een eersteklas certificaat, mooier kan toch niet? Diamant die in de sieraden van DiamondsByMe wordt gebruikt worden ingekocht bij de grootste diamantairs in Antwerpen. Bij elk sieraad wordt een DiamondsByMe certificaat geleverd. Wanneer de diamant groter is dan 0,30 ct ontvang je tevens bij de steen een officieel hoogwaardig GIA of HRD-certificaat. Voor meer informatie over onze GIA of HRD certificaten klik hier.
Mocht je zelf een mooie imitatie, bijvoorbeeld een synthetische moissaniet of een andere prachtige steen in een sieraad willen laten zetten, kun je mailen naar [email protected] , onze specialisten helpen jou graag verder.
Waar veel mensen zich in vergissen, is het idee dat Lab Grown Diamant een imitatie is. Lab Grown Diamant is een echte diamant door de mens zelf gemaakt. Voor meer informatie over Lab Grown Diamant klik hier.
Cubic Zirconia, ook wel bekend als zirconia/ zirkonia is één van de meest gebruikte imitaties in de wereld van sieraden. Deze synthetische imitatie verscheen rond 1976 op de markt in tal van kleuren en grote hoeveelheden. Cubic zirconia wordt vaak verward met de natuurlijke edelsteen zircon (zie zircon onderaan). In tegenstelling tot diamant vertoont zirconia een aantal vervelende eigenschappen. Zo kan cubic zirconia na verloop van tijd dof worden. Ondanks zijn redelijk hoge hardheid kan zirconia snel krassen oplopen. Hiernaast staat zirconia voor de kenners bekend om zijn vaak minder goed geslepen facetten. De hoek-facetten van zirconia zijn vaak afgerond terwijl deze bij diamant strak zijn. Dit is niet zichtbaar op het blote oog, alleen met een loop of andere vergroting van minimaal 10x.
Dit is een diamant imitatie die qua eigenschappen het meest in de buurt komt van de natuurlijke diamant. Door de hoge hardheidsgraad kan synthetische moissaniet veel beter geslepen worden dan andere imitaties. De facetten kunnen bijna identiek geslepen worden aan die van een echte diamant. Synthetische moissantiet wordt niet veel gebruikt wegens zijn afwijkingen bij grotere formaat stenen. Wanneer synthetische moissaniet in groter formaat wordt gemaakt bestaat de kans dat er een groene of blauwe zweem in de steen te zien is. Deze zweem kun je zien als een soort gekleurde waas die door de steen heen loopt.
Synthetisch: komt niet in de natuur voor (wordt niet door de natuur geproduceerd)
Glas, ook wel bekend als het Swarovski kristal, is één van de vele imitaties van diamant. Vervelend genoeg, zoals je in de tabel kan zien is glas veel zachter dan diamant. Doordat glas veel zachter is, is de kans op krassen en zelf breken veel hoger. Hiernaast kan glas na regelmatig dragen dof aanslaan en heeft deze niet het prachtige vuur (kleurenspel) wat wel te zien is in een echte diamant. Met het vuur van diamant wordt het kleurenspel binnenin de steen bedoeld, dit zijn de voor veel mensen herkenbare regenboogkleuren.
Diamant vuur: Het prachtige kleurenspel binnen in de diamant.
Glas heeft de eigenschap in allerlei kleuren gemaakt te kunnen worden. Hierdoor kan glas ook meerdere edelsteen kleuren imiteren. Glas wordt dus niet alleen gebruikt bij het imiteren van diamant. Dit is vooral iets waar je voor moet oppassen in vakantie landen. In Nederland zijn de regels streng voor wat betreft de benaming van een product. In vakantie landen daar en tegen komt het nog vaak voor dat glas verkocht wordt als een kostbare edelsteen.
Synthetische spinel als imitatie voor diamant komt niet veel meer voor wegens de opkomst van synthetische moissaniet en cubic zirconia. Synthetische spinel is een imitatie die wordt gemaakt door de mens zelf. Door middel van smelttechnieken worden dezelfde deeltjes die terug zijn te vinden in spinel verzameld en vervolgens door middel van hoge temperatuur gesmolten, de smelt wordt omgevormd tot een smeltpeer. Dit wordt zo genoemd omdat de smelt een peerachtige vorm aanneemt. De smelt heeft een compleet andere structuur als de natuurlijke variant van spinel, maar heeft wel dezelfde chemische samenstelling. Conclusie: De kleine deeltjes (moleculen) zijn gelijk aan de natuurlijke steen, maar de fysische eigenschappen en kristalstructuur zijn vaak niet gelijk. Fysische eigenschappen: Zichtbare eigenschappen, bijvoorbeeld de kleur, insluitsels, groeilijnen, etc. Synthetische spinel kan worden gemaakt in allerlei kleuren. Naast wit, de imitatie van diamant kan deze ook in allerlei andere kleuren worden gemaakt. Bijvoorbeeld; rood, bruin, groen, roze en blauw.
Synthetische korund is vergelijkbaar met synthetische spinel. Niet alleen zijn beide imitaties niet veel meer als imitatie binnen de diamant handel te vinden, ze worden ook door middel van dezelfde smelttechniek geproduceerd. Naast wit, de imitatie van diamant, kan deze synthetische korund ook in allerlei andere kleuren worden geproduceerd. Ook deze verschillende kleuren worden net als bij synthetische spinel gebruikt om andere kleur edelstenen te imiteren.
Voor de meeste mensen klinkt de YAG imitatie niet bekend in de oren. Deze steen werd voor een korte periode gebruikt als imitatie van diamant. Ook al wordt de benaming er niet bij benoemd, is ook deze imitatie een synthetische steen. Dus door de mens zelf ontwikkeld. Elke synthetische steen wordt gemaakt aan de hand van de chemische formule van de natuurlijke variant. Bij YAG is dit niet het geval, deze heeft geen natuurlijk variant. Het is dan ook echt gecreëerd om andere stenen te imiteren. YAG werd in 1950 al ontwikkeld, maar werd pas jaren later gebruikt in de sieraden wereld. De steen stond bekend als een door de mens geproduceerde imitatie diamant. Toen ter tijd was dit de beste diamant imitatie, maar het vuur was bij lange na niet zo mooi als die van een natuurlijke diamant. Vlak na de bekendheid van YAG kwam cubic zirconia tevoorschijn op de markt. Door de hogere hardheid en mooiere kleur van cubic zirconia werd YAG al snel uit het veld geslagen. Deze imitatie wordt dan ook niet veel meer terug gevonden.
Deze natuurlijke edelsteen wordt vaak verward met cubic zirconia (in de volksmond zirconia). Het verschil is dat zircon een natuurlijke edelsteen is en cubic zirconia een door de mens geproduceerde steen is. Zircon is een prachtige steen en is verkrijgbaar in veel kleuren. Vervelend genoeg is deze steen niet sterk waardoor deze vaak gevonden wordt met veel insluitsels en snel breekt wanneer deze gezet word in een sieraad. Om deze reden wordt zircon niet veel als imitatie gebruikt voor diamant.