Granaat is een edelsteen waarbij de meeste mensen denken aan een steen met een rode kleur. Echter, de granaat is een zeer veelzijdige steen, en komt in meerdere kleurtonen voor. Maar de naam granaat grijpt wel terug naar het Latijnse woord granatus, de Latijnse benaming voor granaatappel. Deze kenmerkt zich natuurlijk door de rode zaden, welke lijken op granaatkristallen.
De meest voorkomende vindplaatsen van granaat zijn: Brazilië, India, Madagascar, Sri Lanka, Tanzania, USA, Zambia. Volgens oude legendes geeft granaat kracht, levensvreugde, optimisme, moed en overlevingsdrang. Kortom een steen zeer geschikt bij crisissituaties en uitzichtloze situaties. Het versterkt tevens het immuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam.
Granaat is de geboortesteen van de maand januari, en hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Waterman.
Granaat van oudsher maakt deel uit van de Orde van de Negen Edelstenen. Het is de ‘Heilige Orde’ ingesteld in 1851 door koning Mongkut Rama IV van het toenmalige Siam (nu Thailand). Deze orde is de hoogste en oudste van Thaise onderscheidingen, en wordt alleen gegeven aan boeddhistische leden van de koninklijke familie, en vooraanstaande Thaise bestuurders. De enige uitzondering die hierop werd gemaakt was in 1864 bij de toenmalige keizer van Frankrijk, Napoleon III.
Granaat was tevens een van de stenen die waren verwerkt in het borstschild van de joodse hogepriester. Dit borstschild bevatte vier rijen van drie edelstenen in een gouden zetting. Elke steen was gegraveerd met een naam van een van de twaalf stammen van Israël.
Granaat kan, afhankelijk van de granaatgroep waartoe het behoort, variëren in de kleuren rood, oranje, bruin, groen, paars, geel, zwart of kleurloos.
DiamondsByMe verwerkt granaten die vallen onder de groep Almandien of Almandiet. Deze groep is vernoemd naar een regio in Klein-Azië waar het gedolven werd, genaamd Alabanda. Deze Almandien kenmerkt zich door een dieprode tot bruinrode kleur.
Een andere granaatgroep welke DiamondsByMe gebruikt is de Pyroop, ook wel bekend als rhodoliet.
Molecuulformule granaat: Mg3Al2(SiO4)3 / Fe3Al2(SiO4)3
Hardheid van granaat op de schaal van Mohs: 7,25 / 7,5
Granaat kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Saffier kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een granaat. De taaiheid van granaat is goed, hierdoor zal de steen niet snel breken. Mochten er in de steen veel insluitsels voorkomen is de steen minder sterk, hierdoor heeft de steen sneller kans te breken.
Granaat is een steen die, net als amethist, al sinds jaar en dag in sieraden wordt verwerkt omdat deze niet snel zal breken en een prachtige kleur heeft. Granaat is gevoelig voor grote temperatuur verschillen. Wij raden niet aan op een hete zomerdag de steen in ijskoud water te dompelen. De kans bestaat dat de steen kan scheuren en in het vervelendste geval kan breken.
Gebruikelijke imitaties voor Almandien granaat zijn, robijn, rode spinel, toermalijn. Deze imitaties worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze zie je vooral terug in de wat oudere sieraden.
Granaat kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Granaat wordt het meest gefacetteerd geslepen om zo het mooiste effect te creëren. Vaak in oudere sieraden werd granaat veel capuchon geslepen. Wanneer de steen ook een intense kleur had, noemde men deze karbonkels. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen.
Granaat in sieraden van DiamondsByMe
Ben je er na het lezen van deze informatie nog niet van overtuigd dat granaat de geschikte steen is voor jouw sieraad, neem dan eens een kijkje bij onze granaat ringen, granaat oorbellen of granaat kettingen en ga spelen met de configurator. Zo zie je de mooie combinaties die je kunt maken, en kom je misschien wel tot de conclusie dat de warme cognackleur van granaat misschien wel de keuze is voor jou!
Kijk ook eens bij onze: