Peridoot, ook wel bekend als chrysoliet of olivijn, is een steen welke gevormd wordt uit het magma in vulkanen. Deze edelsteen wordt al eeuwenlang gebruikt om sieraden te verfraaien. Ook in de Bijbel werd al melding gemaakt van peridoot. Deze werd aangeduid met de Hebreeuwse naam ‘pitdah’. Op deze pagina vertellen we je meer over deze grasgroene steen.
Een groene steen als peridoot zal niet iedereen aanspreken, maar toch kan een peridoot gezet in een sieraad een verbluffend mooi resultaat geven. Wanneer goed geslepen, is het een echte eyecatcher.
Wat bijzonder is aan de peridoot, is dat deze steen niet alleen op de aarde voorkomt, maar ook is ontdekt in meteorieten. Daarnaast heeft de ruimtesonde Odyssey de steen gevonden op Mars. De Mars Exploration Rovers hebben verdere bevestiging gegeven over de aanwezigheid van dit gesteente op de planeet. Met recht een buitenaardse steen dus.
Op onze eigen Aarde werden peridoten al verwerkt in sieraden door de oude Egyptenaren. Zij gebruikten de steen ook voor genezingsrituelen. Verder zou deze steen deel hebben uitgemaakt van het borstschild van de Joodse hogepriester, als symbool voor een van de twaalf stammen van Israël. In de Middeleeuwen diende de steen als bescherming tegen boze geesten.
Minder glamoureus dan een peridoot gezet in een prachtig sieraad, is het feit dat deze steen in korrelvorm vaak wordt gebruikt bij gevelreiniging, omdat het een grotere hardheid heeft dan zand.
Verder wordt peridoot ingezet bij het onttrekken van CO2 uit de atmosfeer, omdat het hier vrij snel mee reageert.
De peridoot is de geboortesteen van augustus, en hoort bij de sterrenbeelden Leeuw en Maagd. Als helende werking is het een steen van vergeving. Draag de steen bij je om gevoelens van bitterheid, jaloezie en haat los te laten. Hierdoor wordt het hart opengesteld voor positieve energie. Peridoot wordt ook ingezet als versterking van het immuunsysteem, het helpt bij huid- en longproblemen, spijsverteringsklachten, en voorkomt dat ziektes terugkomen.
De peridoot is een groene steen, variërend van flesgroen, tot olijf- en geelgroen. Echter bestaat ook de bruine peridoot. Deze is zeer zeldzaam en wordt maar zelden gevonden.
Vindplaatsen van de peridoot zijn Pakistan, China, Myanmar/Birma (Mogok district), USA (Arizona) en Zabargad (St. John’s Island), en inmiddels is de steensoort ook waargenomen op de planeet Mars.
Molecuulformule van peridoot: (Mg,Fe)2SiO4
Hardheid van peridoot op de schaal van Mohs: 6,5 - 7
Peridoot kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Granaat kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een peridoot. De taaiheid van peridoot is matig tot goed, wat betekent dat de steen gevoelig is voor breuken. Dit is bovendien afhankelijk van de hoeveelheid insluitsels in de steen. Daarom letten onze edelsteen specialisten altijd bij de aankoop van onze peridoot of deze kwalitatief goed genoeg is om te dragen in een sieraad.
Door de lagere hardheidsgraad en de minder goede taaiheid raden wij de steen niet te stoten of te dragen bij werkzaamheden waarbij de steen beschadigd kan worden. Bijvoorbeeld werken in de tuin kan er voor zorgen dat de steen breekt. Peridoot is gevoelig, wij raden dan ook aan de steen niet in contact te brengen met producten als parfum of haarspray. Doe je peridoot sieraad af tijdens het sporten, douchen en handen wassen.
Imitaties die gebruikt kunnen worden voor peridoot zijn; glas, groene saffier, toermalijn, chrysoberyl en groene granaat. De meest voorkomende imitatie voor peridoot is glas. Glas kan in alle kleuren worden geproduceerd en is goedkoop voor imitatie stenen. De andere mogelijke imitaties komen minder vaak voor.
Peridoot wordt over het algemeen in grote formaten geslepen. Wanneer deze in kleine formaten geslepen wordt, bestaat er een grote kans dat de steen bij het slijpen al breekt. Ook komt de kleur van de steen het mooiste tot zijn recht wanneer de steen in groter formaat wordt geslepen. Peridoot kan in vrijwel alle slijpvormen worden geslepen.
Een veel voorkomende slijpvorm voor peridoot is de bolvormige cabochon.
Ben je na het lezen van deze informatie over peridoot benieuwd geworden hoe een sieraad met deze steen eruit zou zien, neem dan eens een kijkje bij onze diverse collecties. Zoals bijvoorbeeld oorbellen met peridoot, peridoot ringen en peridoot kettingen.
Wellicht kom je tot de conclusie dat je met peridoot een heel bijzonder sieraad in huis haalt, misschien zelfs (letterlijk) buitenaards mooi!
Overige sieraden met peridoot vind je hier: